|   EN

W dniach 04-08 września 2017 roku delegacja Akademii im. Jakuba z Paradyża przebywała w celach szkoleniowych  w węgierskiej uczelni partnerskiej Eötvös József College w Baja, mieście położonym w południowej części Węgier na wysokiej skarpie, u stóp której przepływa rzeka Kamarás-Duna (Sugovica). Jest to  boczna odnoga  Dunaju.

W trakcie pobytu odbyło się kilka spotkań o charakterze

roboczym, podczas których omówiono m.in. zasady dalszej współpracy zagranicznej obu uczelni;  zaprezentowano strukturę organizacyjną oraz bazę materialną Eötvös József College. Nasza delegacje wzięła również udział w uroczystej inauguracji nowego roku akademickiego, która odbyła się 04 września 2017 roku.

Z ramienia Eötvös József College w spotkaniach z naszą delegacją uczestniczyli m.in. pracownicy Działu Współpracy Międzynarodowej, kanclerz uczelni dr Horvath Richard. Miłą niespodzianką było spotkanie z panią dr Ibolyą Szinger, nową prorektor tej uczelni.

Wizytę przygotował i w spotkaniach uczestniczył pan Andor Pajrok, koordynator programu Erasmus Eötvös József College w Baja.

Akademię im. Jakuba z Paradyża reprezentowały:

-   dr Joanna Kupczyk -Wydział Humanistyczny,

-   dr Katarzyna Zioło-Gwadera - Wydział Ekonomiczny.

Już 17 września 2017 roku przybędzie do AJP 5-osobowa delegacja z uczelni węgierskiej.